19 wrz

Od dziś królują kalafior i brokuł

Szybki i zdrowy obiad jest możliwy. Nie zawsze jest tak, że to, co zdrowe wymaga długich przygotowań. Grunt to dobry przepis. Obiady dla zapracowanych powinny bazować na produktach łatwych w obróbce i zdrowych. Idealnym przykładem są warzywa, takie jak: brokuły czy kalafior. Pyszne, zdrowe, gotują się szybko. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Kalafiora można panierować w bułce tartej i podsmażyć. Jest przepyszny z ziemniakami, ryżem, makaronem. Brokuł również daje nam wiele możliwości. Wyjątkowo smaczne są naleśniki z farszem z brokułu, polane sosem serowym lub beszamelowym. Z brokułu i kalafiora można również przyrządzić błyskawiczną zapiekankę. Warto dodać do tych warzyw pokrojone w talarki ziemniaki lub makaron. W wersji mięsnej sprawdzi się kiełbaska lub szynka, dla wegetarian: kukurydza, pomidor lub bakłażan. Wszystko polewamy sosem i posypujemy startym serem. Z tych warzyw można zrobić wspaniałe sałatki, na przykład z dodatkiem piersi z kurczaka, ziaren słonecznika i innych, ulubionych warzyw. Taką sałatkę możemy zabrać ze sobą do pracy.